JAVASOLT NÖVÉNYVÉDELMI TECHNOLÓGIA:

Virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve ha a területet bármely okból méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki. Ilyenkor a védekezés csak a méhek repülési időszakának befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg. A kezelést 23 óráig be kell fejezni, illetve 23 órától a következő nap alkonyatáig szüneteltetni kell.

Almatermésűekben sodrómolyok ellen a védekezést hajtásvizsgálat alapján, az áttelelő lárvák ellen kell végrehajtani. A további kezeléseket a rajzásmegfigyelés alapján, a lárvakelés kezdetén kijuttatva, nemzedékenként 1-2 alkalommal javasolt elvégezni. Almamoly és aknázó molyok ellen szintén a rajzásmegfigyelésre alapozva, a tömeges lárvakelés idején kell megkezdeni a védekezést. Elhúzódó rajzás esetén 2 permetezés szükséges 8-14 napos időközökkel. A levéltetvek ellen a kezelés a kártevő megjelenésekor, a kis kolóniák kialakulása előtt kell elvégezni.

Csonthéjasokban a gyümölcsmolyok (keleti gyümölcsmoly, barackmoly, szilvamoly) ellen rajzásmegfigyelés alapján, a fiatal, kelő lárvákkal szemben kell védekezni. Elhúzódó rajzásnál 2 kezelés indokolt 8-14 napos időközzel.

Cseresznyében és meggyben a cseresznyelégy ellen a védekezést sárgalapos rajzásmegfigyelés alapján, az imágók megjelenésekor szükséges végrehajtani. Amennyiben a rajzás elhúzódó, a kezelést célszerű 8-12 nap múlva megismételni az élelemezés-egészségügyi várakozási idő figyelembe vételével. A levéltetvek ellen a védekezést a kártevők megjelenésekor, a kis kolóniák kialakulása előtt kell elkezdeni.

Szőlőben szőlőmolyok ellen a védekezést szexferomon-csapdás rajzásmegfigyelés alapján, a tömeges lárvakelés idején kell megkezdeni. Elhúzódó rajzás esetén 10-14 napos időközökkel, nemzedékenként két kezelés szükséges. A permetlé mennyiségét az ültetvények művelésmódjától, lombfelületének nagyságától és a géptípustól függően kell megválasztani.

Fekete bodzában amerikai fehér szövőlepke ellen a permetezést a fiatal (L1-L2 fejlődési állapotú) lárvák ellen célszerű időzíteni. Hosszabb idejű rajzás esetén a kezelés ismétlése indokolt. Levéltetvek ellen a védekezést azok megjelenését követően, a telepek kialakulása előtt célszerű megkezdeni.

Burgonyában levéltetvek ellen az első kolóniák megjelenésekor indokolt védekezni.

Káposztafélékben, valamint paprikában, paradicsomban és uborkában a bagolylepkék hernyói ellen a rajzás-megfigyelés alapján, az L1-L2 fejlődési stádiumú lárvák ellen kell védekezni. A levéltetvek ellen a permetezést a tömeges felszaporodás előtt, az élelmezés-egészségügyi várakozási idő figyelembevételével szükséges végrehajtani. A levéltetvek ellen az alacsonyabb, a hernyókártevőkkel szemben a magasabb dózis alkalmazása javasolt. Káposztapoloska ellen a kártevők növényen való megjelenése után kell védekezni. Káposztában a permetléhez tapadásfokozó szer hozzáadása indokolt.

Cukorrépában a barkók és bolhák betelepedése idején, az első kártételek észlelésekor célszerű kijuttatni a készítményt. A bagolylepkék lárvái ellen a permetezést a lárvakelés időszakára időzítve ajánlott elvégezni. Nemzedékenként általában egy védekezés javasolt.

Lucernában a permetezést a lomb- és magkártevők táblára történő betelepedése idején, a kártevők egyedszámának folyamatos megfigyelése alapján kell végezni.

Káposztarepcében és fehér mustárban a permetezést repcebolha, repce-fénybogár, repceszár- és repcebecő-ormányosbogarak táblára történő betelepedése idején a kártevők egyedszámának folyamatos megfigyelése alapján kell elvégezni. Virágzó repcében a szer csak méhkímélő technológiával juttatható ki. A repcedarázs lárváinak jelenlétéről a növényállomány vizsgálatával kell meggyőződni szikleveles-néhány lombleveles állapotban. A kártevő fiatal lárvái ellen kell a védekezést időzíteni.

Kalászos kultúrákban a vetésfehérítő bogarak elleni permetezést a bogarak betelepedése, ill. a lárvák tömeges kelése idején kell elvégezni. A gabonapoloskák elleni védekezés szükségességéről a kártevő egyedszámának felmérése alapján lehet dönteni. Ezt az áttelelt poloskák betelepedésekor, vagy a nimfák felszaporodásakor kell elvégezni. Ha az egyedszám eléri a négyzetméterenkénti kettőt, akkor indokolt a védekezés végrehajtása.

Kukoricában a kukoricamoly és a bagolylepkék rajzását alapul véve a fiatal lárvák megjelenésekor célszerű kijuttatni a készítményt. A kukoricamoly rajzását fénycsapda segítségével lehet nyomon követni. A kukoricabogár imágói elleni védekezés célja a bogarak tojásrakás előtti gyérítése, a jövő évi lárvakártétel mérséklése, valamint a bibeszálak lerágásának, ezáltal a hiányos termékenyülésnek az elkerülése. A védekezést a tömeges rajzás idejére, a bogarak tojásrakása előtti időre kell időzíteni. A bogarak rajzásdinamikájáról sárga ragadós csapdák segítségével, a tojásrakásról az imágók tojástartalmának egyedi vizsgálatával (a bogarak potrohának enyhe megnyomásával és kézi nagyító segítségével) lehet tájékozódni. Ha a nővirágzás még nem haladta meg az 50 %-ot, és egyidejűleg a zöld bibeszálak 1,5 cm-re történő visszarágása már észlelhető a táblában, célszerű haladéktalanul megkezdeni a védekezést. A kukorica pollenszóródása (hímvirágzása) idején, illetve ha a védendő táblán virágzó gyomok, vagy a környezetében egyéb virágzó kultúra található, a szer csak méhkímélő technológiával juttatható ki. Ilyenkor a védekezés csak a méhek repülési időszakának befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg. A kezelést 23 óráig be kell fejezni, illetve 23 órától a következő nap alkonyatáig szüneteltetni kell. Mivel a készítmény nem hosszú hatástartamú, az imágók rajzáserősségétől függően ismételt védekezés(ek)re lehet szükség.

Napraforgóban a károsító levéltetvek ellen az első kolóniák megjelenésekor indokolt védekezni. A környező kultúrákból betelepedő mezei poloskák elleni védekezés szükségességéről növényvizsgálat alapján lehet dönteni. A bagolylepkék ellen rajzásukat alapul véve a fiatal lárvák megjelenésekor célszerű kijuttatni a készítményt. Virágzó napraforgóban a szer csak méhkímélő technológiával juttatható ki.

HATÁS FELTÉTELE, HATÁSSPEKTRUM:

A Lamdex Extra a különböző időjárási körülményektől függetlenül, rugalmasan alkalmazható. Felszívódása gyors, 2-3 óra alatt megtörténik.

 

KÜLÖNLEGES ELŐNYEI:

  • kijuttatása nem függ az időjárási körülményektől
  • gyors hatáskifejtés
  • széles hatásspektrumú, szívó-és rágó kártevők ellen egyaránt hatékony
Cikkszám: lamdex extra 5g Kategória: Címke:
hatóanyag megnevezése

lambda-cihalotrin 2,5 % m/m

hatásmehanizmus

Kontakt ( felületen ható )

munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Élelmezési várakozási idő alma

3 nap

Élelmezési várakozási idő körte

3 nap

Élelmezési várakozási idő meggy

3 nap

Élelmezési várakozási idő cseresznye

3 nap

Élelmezési várakozási idő kajszibarack

3 nap

Élelmezési várakozási idő őszibarack

3 nap

Élelmezési várakozási idő szilva

3 nap

Élelmezési várakozási idő nektarin

3 nap

Élelmezési várakozási idő paradicsom / hajtatott /

3 nap

Élelmezési várakozási idő uborka / hajtatott /

3 nap

Élelmezési várakozási idő burgonya

14 nap

Élelmezési várakozási idő cukorrépa

14 nap

Élelmezési várakozási idő fekete bodza

14 nap

Élelmezési várakozási idő kukorica

14 nap / takarmány /

Élelmezési várakozási idő kalászosok

28 nap

Élelmezési várakozási idő mustár

35 nap