Nissorun 10 WP / 20g /


Atkaölőszer. Kiváló tojás-, lárva- és nimfaölő hatással.

 

A takácsatka fajok ellen hatásos, hosszú hatástartamú készítmény. A hasznos ragadozó atkákat, rovarokat, méheket kíméli.

Az atkafertőzés leginkább a száraz, meleg időjárásban okoz gondot.
Közelről megfigyelve a növényen, különösen a levél fonákán, a levél ízesüléseknél finom pókhálós szövedéket és apró mozgolódó “gombostűfejnyi” rendszerint pirosas színű kis atkákat fedezhetünk fel.

Házikertben 5 gram vegyszer 10 liter vízben oldva, 100 m2 felület kezeléséhez elegendő.

Az atkafertőzés tünetei

Az atkák szemmel alig látható, apró, pókszabású mozgó állatok, melyek a levelek fonáki részén szívogatnak. A friss hajtásvégeken és a virágokon is megtalálhatók. A lárváknak 3 pár, a nimfának és a kifejtett atkáknak 4 pár lába van.

  • A gazda számára először az tűnhet fel, hogy finom pókháló szerű szövedék van a levél fonákán (az alsó felén), a levélnyél ízesülésénél. A szövedéken csillogó vízcsepp kiváló árulkodó jel a fertőzéről.
  • A szívogatás hatására a levélszínén apró kivilágosodó foltok tűnnek fel, melyek később sötétednek, vörösesek lesznek.
  • A levél alakja torzulhat, befelé sodródik, pöndörödik. A levelet kihajtva a szövedék és a pici mozgó állatok megfigyelhetők.
  • A károsodás következtében csökken a fotoszintézis, kevesebb tápanyag képződik.
  • A növény csökött lesz, visszamarad a fejlődésben. A termés mennyisége kevesebb lesz, a legtöbb gyümölcs még beérés előtt lehullik.
  • A következő évi rügyek nem fejlődnek ki, nem érnek be, és télen a hajtás elfagyhat. A következő évben a fás növény gyenge hajtásokat hoz, vagy ki sem hajt.

Védekezés

Javasolt a megelőző kezelés NISSORUN 10 WP atkaölő szerrel. Legkésőbb az első észleléskor, az atkafertőzés tüneteinek megjelenésekor azonnal érdemes permetezni NISSORUN 10 WP -vel.
Alma, körte, őszibarack, kajszibarack, szilva, cseresznye félék, szőlő, uborka és bab növények kezelésére engedélyezett szabadforgalmú atkaölőszer.
Engedélyezett dózis 0,3-0,5 kg/ha.

Évente kétszeri kezelés ajánlott, az újabb kezeléskor (30-45 nap múlva) elégséges lehet csak az új fejlődésű növényi részek permetezése, amit előzetes atkavizsgálattal kell megállapítani.
Élelmezésegészségügyi várakozási idő: uborkánál 3 nap, a többi engedélyezett növénynél 7 nap. Permetezéskor mindig olvassa el a termék cimkeszövegét és tartsa be!

Atkafertőzés és látható tünetei

Gyümölcskultúrákban és szőlőben a védekezéseket az előrejelzésre alapozva, téli tojásszámlálás alapján, elsősorban a takácsatkák áttelelő tojásai ellen kell elvégezni, a tojáskeléshez minél közelebbi időpontban.

A későbbiekben szükség esetén a kezelést meg kell ismételni. A vegetációban végzett permetezéskor célszerű a mozgó alakokat pusztító kombinációs partnerrel együtt kijuttatni a készítményt. A felhasznált permetlé mennyiséget az ültetvény művelésmódjától, a lombkorona sűrűségétől és az alkalmazott géptípustól függően kell megválasztani (300-1000 l/ha).

Babban a védekezést a takácsatkák felszaporodásának kezdetén szükséges elvégezni. Javasolt vízmennyiség: 700 l/ha.

Uborkában a védekezést a takácsatkák tömeges tojásrakásakor kell elvégezni. A felhasznált permetlé mennyiséget a kultúra művelésmódjától és az alkalmazott géptípustól függően kell megválasztani.

Évente maximálisan kétszeri kezelés ajánlott, az újabb kezeléskor (30-45 nap múlva) elégséges lehet csak az új fejlődésű növényi részek permetezése, amit előzetes atkavizsgálattal kell megállapítani.

gyártó weboldala a termékről

Cikkszám: nissorun Kategória: Címke:
hatóanyag megnevezése

hexythyazox 10 m/m%

munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Élelmezési várakozási idő alma

28 nap

Élelmezési várakozási idő körte

28 nap

Élelmezési várakozási idő birs

28 nap

Élelmezési várakozási idő naspolya

28 nap

Élelmezési várakozási idő szőlő

21 nap

Élelmezési várakozási idő uborka / hajtatott /

3 nap

Élelmezési várakozási idő paradicsom / hajtatott /

3 nap

Élelmezési várakozási idő szamóca ( szabadföldi )

3 nap