,

Trifender Pro WP 20 gr /100 m2-re/


A Trifender WP a talajból fertőző gombás kórokozókat parazitálja
Biológiai gombaölő a Kwizdától kedvező áron, amely gyepre/fűre és házikerti veteményesben (paradicsom, paprika, stb.) is használható.

Termésnövelő mikrobiológiai készítmény.
A talajból fertőző kórokozó gombák (pl. Sclerotinia, Pythium, Fusarium, Phytophthora) közvetlen parazitálásával a Trichoderma asperellum elősegíti a gyökérzet egészséges fejlődését, így növelve a termést.

A Trifender az emberre és a környezetre ártalmatlan biológiai készítmény. Felhasználása csökkenti a mezőgazdasági termelés kémiai növényvédő szer terhelését.

A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által biotermesztésben is engedélyezett termék.

Hatóanyag:
Trichoderma asperellum antagonista gomba törzsének konídiumai és hifa maradványai

Hatásspektrum:
Hiperparazita, más talajlakó gombák micéliumait és kitartó képleteit (szklerócium) parazitálja.

Hatásmechanizmus:
A Trifender® mikrobiológiai készítmény, sokrétű hatásán keresztül elsősorban a növények gyökérzetének egészséges fejlődését segíti elő. Egyrészt hat a talaj mikrobiológiai összetételére, másrészt közvetlenül a növényre. Fokozza a növények növekedését, valamint javítja azok stressztűrő képességét. A Trifender®-ben lévő Trichoderma asperellum hatásmechanizmusa több tényezőből áll össze:

antibiotikus hatású anyagok termelése más mikroorganizmusok ellen
más gombák gombafonalának közvetlen parazitálása
az élettér kolonizálása más gombák elől
növényi növekedést serkentő anyagok termelése
cellulózbontás, bizonyos mikroelemek felvehetővé tétele a növények számára
a gyökérrendszer környezetében lévő (más mikrobák által termelt) kedvezőtlen tulajdonságú anyagok közömbösítése, lebontása
nem specifikus immunválasz kiváltása növényekben még a kórokozók támadása előtt
Keverhetőség:
Figyelmeztetés! A biopreparátum gombákra is ható talajfertőtlenítő szerekkel és gombaölő szerekkel együttesen nem alkalmazható.
Bora WP-vel nem keverhető!
Tömény Nitrosollal való kijuttatását nem javasoljuk!

Technológiai ajánlások, Trifender WP használata, adagolása, alkalmazása:
A szer felhasználható különböző szántóföldi és kertészeti kultúrákban, a növények életképességének, növekedési erélyének fokozására.

A készítményből felhasználáskor vizes szuszpenziót kell készíteni. 24-36 órás kézmeleg vízben történő áztatás gyorsítja és javítja a termék hatását. A kijuttatásnál figyelembe kell venni, hogy a maximális koncentráció 1%-os legyen (100 l vízben maximum 1 kg Trifender ®-t lehet szuszpenzióba vinni). Ennél több vízzel az adott terület egységre vonatkoztatott mennyiséget ki lehet juttatni, de kevesebbel nem!

Zöldségfélékben: a készítményt a talaj felszínére kell permetezni, vagy az elvetett magokat, illetve az elültetett palánták, csemeték gyökerét kell a készítmény vizes szuszpenziójával (0,0125–0,025%-os oldatban) beöntözni. Kis mennyiségű vízzel történő kijuttatás esetén sekély talajba dolgozás javasolt. Beöntözés esetén a hektáronkénti kívánatos dózist kell a kezeléshez szükséges vízmennyiséggel kijuttatni. Kertészeti kultúráknál a kezelés 3-4 hetente 1-2 alkalommal megismételhető, de 6-12 hét után mindenképpen javasolt. A készítmény hatását optimálisan 16-25°C talajhőmérséklet és 60-70% víztelítettség mellett fejti ki. Kertészeti kultúrákban az első, teljes felületre történt kezelés után a második állománykezelést csepegtető berendezéssel vagy mikroszórófejes öntözéssel is meg lehet oldalni (a növényre permetezni, majd locsolással a talajba mosatni is lehet a készítményt).

Napraforgóban és egyéb szántóföldi kultúrákban: vetést megelőzően javasoljuk kijuttatni és utána bedolgozni. A vetés utáni, de a kelés előtti kijuttatás is járható út (pl. napraforgóban gyomirtással egy menetben), de annak hatása a kezelést követő csapadék függvénye.

A Trifender képes nagymennyiségű celluláz enzimet termelni, ami teljesen el tudja bontani a szármaradványokat.

hatóanyag megnevezése

Trichoderma asperellum antagonista gomba törzsének konídiumai és hifa maradványai