Ortus 5 sc / 5ml /


Javasolt növényvédelmi technológia

Almatermésűek, őszibarack, nektarin, szilva, szőlő, paradicsom  kultúrákban a védekezéseket a kártevő egyedszámának ismeretében, a növényállomány rendszeres vizsgálatával megvalósított megfigyelésekre alapozottan célszerű elvégezni. A kijuttatást a tömeges felszaporodás előtti időszakban, a lárvák ellen ajánlott időzíteni. A kártételi küszöbérték (5 mozgó egyed/levél) elérésekor indokolt a permetezés végrehajtása. A permetlé mennyiségét a kezelt növényfelület nagyságától függően kell megválasztani.
Kezelés időpontja (fenológiai állapot szerint): almatermésűeknél lefelé hajló gyümölcsök, 70%-os gyümölcsméret  (BBCH 77), őszibarack, nektarin és szilva esetében a végső gyümölcsméret (BBCH 80), szőlőnél bogyószíneződés (BBCH 83),  üvegházi paradicsom esetében 30%-os érés (BBCH 83), az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartásával.

Vetőmag előállító kukoricában károsító takácsatkák ellen a növényeken történő felszaporodásuk kezdetén kell a készítményt kipermetezni. A kártevő egyedszámát növényvizsgálattal kell előzetesen felmérni. A védekezéseket akkor kell elkezdeni, ha levelenként 2-3 mozgó alak található. Szükség szerint egy alkalommal javasolt megismételni a permetezést. Utolsó kezelés időpontja (fenológiai állapot szerint): viaszérés (BBCH 85).

Szamócában közönséges takácsatka ellen a permetezéseket virágzás előtt, a veszélyességi küszöbérték alakulásának ismeretében a virágzás előtti stádiumban javasolt elvégezni. A kártevő egyedszámát növényvizsgálattal kell előzetesen felmérni. A védekezést akkor kell elkezdeni, ha levelenként 2-3 mozgó alak található.
Szamócaatka ellen a védekezést előrejelzés alapján egy alkalommal vagy a virágzás előtti vagy a betakarítás utáni időszakban célszerű elvégezni. A permetezés során ügyelni kell, hogy a szívlevelek permetlével megfelelően fedettek legyenek. Szamócában a permetléhez nedvesítőszer hozzáadása javasolt.  Kezelés időpontja (fenológiai állapot szerint):  hónaljrügyek képződésének a kezdete  (BBCH 91).

Málnában károsító takácsatka ellen a növényeken történő felszaporodása kezdetén kell a készítményt kipermetezni. A kártevő egyedszámát növényvizsgálattal kell előzetesen felmérni. A védekezéseket akkor kell elkezdeni, ha levelenként 2-3 mozgó alak található.     Kezelés időpontja (fenológiai állapot szerint):  sziromhullás (BBCH 69).

Szederben károsító szederatka ellen az első permetezést fakadás után, a következőt bimbós állapotban vagy a virágzás kezdetén kell elvégezni. Utolsó kezelés időpontja (fenológiai állapot szerint): sziromhullás (BBCH 69).

Légi kijuttatás: nem engedélyezett

A vízi szervezetek, ill. a hasznos ízeltlábúak további védelme érdekében a biztonsági övezet megtartása mellett elsodródás csökkentő szórófej használata javasolt.

Kiskertben a kezelések maximális száma minden kultúrában: évi 1.
Kiskertben alkalmazandó dózis: 10 ml/10 liter vízhez 100 m2 felületre.

  • Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap
    Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya), őszibarack, nektarin 4 nap, szilva, szőlő, málna, szeder 14 nap, paradicsom (üvegházi), szamóca 7 nap, kukorica (vetőmag-termesztés) előírásszerű felhasználás esetén nem szükséges.
    Mérgezéskor, vagy annak gyanújakor a munkát azonnal félbe kell szakítani, majd helyszíni elsősegélynyújtás után orvosi, intézeti ellátást kell biztosítani.
    Terápia: Tüneti megfigyelő kezelés.
    Ellenanyag: specifikus antidótuma nincs
    Az emberi egészség és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében be kell tartani a használati utasítás előírásait.
Cikkszám: ortus5sc Kategória: Címke:
hatóanyag megnevezése

fenpiroximat 5% m/m

munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Élelmezési várakozási idő alma

4 nap

Élelmezési várakozási idő körte

4 nap

Élelmezési várakozási idő birs

4 nap

Élelmezési várakozási idő naspolya

4 nap

Élelmezési várakozási idő őszibarack

4 nap

Élelmezési várakozási idő nektarin

4 nap

Élelmezési várakozási idő szilva

14 nap

Élelmezési várakozási idő szőlő

14 nap

Élelmezési várakozási idő málna

14 nap

Élelmezési várakozási idő szeder

14 nap

Élelmezési várakozási idő paradicsom / hajtatott /

7 nap

Élelmezési várakozási idő szamóca ( szabadföldi )

7 nap